Brasilialainen jujutsu / BJJ

Ilmoittaudu tästä brasilialaisen jujutsun seuraavalle alkeiskurssille

Katso harjoitusajat täältä

Brasilialainen jujutsu (BJJ) on kamppailu-urheilulaji, jossa on tavoitteena saada vastustaja luovuttamaan käsi- ja jalkalukoilla tai kuristuksilla. GB Gym on yksi Suomen menestyneimpiä BJJ-saleja. Lajin vastaavana ja päävalmentajana toimii mustavyö Sammy Hämäläinen.

Brasilialaisessa jujutsussa käytetään harjoitus- ja kilpailuasuna puuvillasta valmistettua pukua gi:tä, joka tyypillisesti on väriltään valkoinen, sininen tai musta. Puvun takki sidotaan kiinni vyöllä, jonka väri osoittaa harjoittelijan vyöarvon (valkoinen−sininen−purppura−ruskea−musta, 4−16-vuotiailla junioreilla valkoinen−harmaa−keltainen−oranssi−vihreä). Brasilialaisessa jujutsussa ei järjestetä erillisiä vyökokeita, vaan vöiden myöntäminen tapahtuu pääasiassa kilpailumenestyksen sekä harjoituksissa osoitetun lajitaidon ja käytännön osaamisen perusteella. Vöitä voi myöntää ainoastaan mustavöinen valmentaja.

Tyypillisissä lajiryhmän treeneissä lämmitellään ja tehdään erilaisia kehonhallintaliikkeitä, opetellaan tekniikoita pareittain ja lopuksi vielä sparrataan eli otteluharjoitellaan pystyssä ja matossa. Tekniikat koostuvat erilaisista heitoista, kuristuksista, nivellukoista sekä pysty ja mattopainista; kaikenlaiset lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä tekniikoita. Harjoitteluajasta osa käytetään sparriin, jonka tavoitteena on kehittää harrastajien käytännön osaamisen tasoa sekä kasvattaa lajissa tarvittavaa ottelusilmää ja kestävyyttä. Runsaan otteluharjoittelun takia BJJ sopii hyvin myös kuntourheilusta kiinnostuneille harrastajille.

DSC_1537

Brasilialaisen jujutsun historiaa

Brasilialainen jujutsu on muovautunut omaksi lajikseen judon tekniikoiden pohjalta, ja sen pääkehittäjinä ovat olleet brasilialaisen Gracie-suvun jäsenet. Brasilialaisen jujutsun oppi-isänä voidaan pitää japanilaista Mitsuo “Conde Koma” Maedaa, joka oli haasteotteluistaan tunnettu judomestari ja judon kehittäjän, Jigoro Kanon, oppilas. Vuonna 1914 Maeda muutti Brasiliaan, missä hän tutustui paikalliseen poliitikkoon nimeltä Gastao Gracie. Gastao käytti poliittisia suhteitaan auttaakseen Maedaa asettumaan brasiliaan ja vastapalvelukseksi Maeda suostui opettamaan judoa Gastaolle ja hänen 14-vuotiaalle pojalleen Carlokselle. Vartuttuaan Carlos Gracie välitti oppinsa eteenpäin nuoremmille veljilleen, Gastao Jr:lle., Jorgelle ja Heliolle. Veljeksistä tuli brasilialaisen jujutsun ensimmäinen sukupolvi ja he avasivat lajin ensimmäisen koulun Rio de janeiroon vuonna 1925.

Brasilialaisen jujutsun maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 1990-luvun alkupuolella, jolloin Helio Gracien poika, Royce Gracie, hallitsi suvereenisti ensimmäisiä Ultimate Fighting Championships (UFC) -vapaaotteluturnauksia. Ensimmäisissä UFC-kilpailuissa eri kamppailulajien edustajat mittelivät paremmuudesta erittäin niukoin säännöin ilman painoluokkia tai aikarajaa. Kilpailuissa ottelijat kamppailivat siihen asti, kunnes toinen ottelija luovutti tai kunnes tuomari totesi ottelijan olevan kykenemätön jatkamaan ottelua. Royce Gracie voitti otteluissaan helposti itseään isompia vastustajia brasilialaisen jujutsun tekniikoilla. Tyypillisesti Royce kaatoi vastustajansa maahan, jonka jälkeen hän voitti ottelun tekemällä vastustajalle nivellukon tai kuristuksen. Royce Gracien menestyksen myötä brasilialainen jujutsu sai huomattavasti näkyvyyttä ja monet kamppailulajien harrastajat ymmärsivät uudella tavalla mattokamppailun tehokkuuden. Ensimmäisten UFC-kilpailujen jälkeen brasilialaisen jujutsun suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja siitä tuli ympäri maailman erittäin suosittu itsepuolustus- ja kilpaurheilulaji.

DSC_1264